onsdag 3 februari 2010

Lånat inlägg

En av mina adepter (härligt pompöst) bloggar med den äran på ungeherrlundholm.blogspot.com

Nu har han tippat hur många medaljer Sverige ska ta i OS. Och då kan jag såklart inte låta bli att med gubbig bisterhet ta honom tillbaka till verkligheten.

Jag snor hans lista rakt av och sätter grönt för rätt tips och rött för fel. Så ser vi var vi hamnar.


Guld:
Helena Jonsson (distans)
Sprintstafett (herrar)
Anja Pärson (kombination)

Det blir inga svenska guld i Vancouver. Kanske kanske kan Helena Jonsson ta ett och då kommer det på distansen. Så långt är det rätt. Men jag har på känn att det blir tysk slakt under OS. Och Jonsson tar silver på distansen. Sprintstafett? Aldrig i livet, visst är Emil Jönsson duktig. Men det svenska laget har inte tuffheten utan kommer att sluta i en avslagen protest för trängning. Anja Pärson? Hört talas om Lindsey Vonn?

Silver:
Helena Jonsson (masstart)
Anna Carin Olofsson Zidek (sprint)
Sprintstafett (damer)
Anja Pärson (störtlopp)
Charlotte Kalla (10 km fristil)
Emil Jönsson (sprint)

Jonssons silver känns rimligt. Zidek Olofsson kommer inte i närheten av en enda medalj, Hon kommer lida av WC-syndromet. att plocka poäng när de andra OS-laddar. Sprintstafett damer? Nope, en femteplats. Anja Pärson kommer sexa i störtlopp, eller kör ur.  Kalla kommer tre eller fyra på milen. Och Emil Jönsson kommer att bli trängd även i individuella loppet.

Brons:
Damkronorna (ishockey)
Tre Kronor (ishockey)
Stafett (damer)
Stafett (herrar)
Anna Holmlund (skicross)
Hanna Falk (sprint)

Damkronorna kommer kämpa sig till ett brons. Det är rätt. Herrhockeyn kommer åka ur i semi och förlorar sedan bronsfighten mot USA. Skidstafetterna? Kanske kanske ett dambrons. Men ytterst tveksamt. Herrstafett? Jo tjena! Allt bättre än sjua är en bragd. Anna Holmlund och Hanna Falk, där har vi WC-syndromet igen. De kommer vara statister i OS.

Okej, nu lät jag kanske bittrare än någonsin. Men vi får väl hoppas på glada överraskningar. Jag tror de kan dyka upp i slalom herrar (där konkurrensen är mindre än under världscupen) och i curling damer. Eventuellt kanske också Anders Södergren kan glida in på en bronsplats på femmilen under optimala förhållanden.

Men något medaljregn blir det absolut inte. Fast vad fan gör det? OS är så mycket större än eventuella  svenska framgångar. Tänk bara: Dan Janssen, Steven Bradbury, Franz Klammer och Katarina Witt.