måndag 1 juni 2009

Sändningsledningen

Fick en underbar flashback under eftermiddagen. Gick och funderade på den här tiden som en gång fanns innan mobilerna gjorde sitt intrång i folks liv.

Så här under sommartid fanns något i radio, ja det fanns på vintern också men då inte så ofta, som hette personliga telegram. De brukade läsas upp efter nyheterna. Har för mig att det var efter 19 och efter 23.

En myndig stämma läste något i stil med det här:

Personligt telegram till Åke Rydebäck på semesterresa i norra Sverige i en blå Audi kombi med registreringsnummer BSN 463. Ring Mölndals Lasarett.

Då förstod man att det var allvar. Och var man i norra Sverige kikade man efter den där bilen på olika campingplatser eller ute på vägen. Aldrig såg man varken Åke eller en blå Audi kombi.

Ännu häftigare var det att man också läste på andra språk. Då var det först på svenska:

Personligt telegram till tyske medborgaren Horst Müller på resa i Stockholm i en röd Volkswagen med registreringsnummer HV 82346. Ring genast din syster Martha.

Och sen kom det (med reservation för tyskan...har inte läst på många år...):

Telegram an der deutscher Staatsgehöriger Horst Müller auf der Reise in Stockholm in einem roten Volkswagen mit dem registrierungsnummer (hette det nog inte) Ha Fau Acht Zwei Drei Vier Sechs. Bitte rufen Sie sofort ihrer Schwester Martha an.

Fick ett SMS av Karl Marx idag där det stod att jag skulle ringa honom genast. Bara de orden får en att fatta att det är nåt viktigt.

Men haja om man suttit och lyssnat på radio nån gång, och fått ett jävla personligt telegram att man ska ringa Karolinska Sjukhuset. Då om inte förr hade man väl fått hjärtsnörp.

Inga kommentarer: