onsdag 7 januari 2009

Ingen kritiserar Drottningen

Den här krönikan skrevs för åtta år sedan. Den är fortfarande bland det bästa som skrivits.

"Ingen kritiserar Drottningen"

Det var märkligt att lyssna till allt beröm som Magdalena Forsberg fick av svenska kommentatorer efter dagens brons i jaktstarten. Kvinnan har ju vunnit nästan alla VC-lopp i år. Då ska hon också ta medalj på VM.

Jag anser att gårdagens sjätteplats och bronset idag inte är något annat än ett fiasko.

Sen får Magda skylla sin dåliga form på både förkylning och ryggont om hon vill. Alla elitidrottsmän har skavanker. Det tillhör bilden och vore närmast en skräll om det inte var så.

Magdalena har nått den här märkliga statusen att vad hon än åstadkommer så är det rätt. Hon får inte kritiseras.

Det gav henne till exempel Jerringpriset för 2000 trots att hon tog sina stora segrar i början v av det här året.

Ihärdiga rykten säger att Mikael Ljungberg ledde omröstningen överlägset när det var dags att telefonrösta. Magda, ljuv och leende, går hem i stugorna och dår är minnet kort. Alltså fick hon flest röster av svenska folket.

Att Magdalena sen gjorde bort hela sitt VM genom att tävla småsjuk i sista VC-tävlingen före mästerskapet har ingen kritiserat. Tvärtom har man tyckt synd om henne. Egendomligt!

Hallå, säger jag. Kvinnan anses vara världsledande i sin idrott. Och hon är gift med Sveriges sjukaste skidåkare. Hon måste ju veta vad som händer om man åker skidor när man är förkyld.

Nej, tyvärr. Magdalena Forsberg är verkligen inte någon av de stora svenska idrottsmännen eller kvinnorna.

Därtill påminner hon alltför mycket om alla de blågula som passar på att vinna världscupen när konkurrenterna laddar för mästerskapen. Det är något av en svensk folksanning att det är cupen som är viktigast.

I övriga världen rankar man en medalj högst. Överlägset högst. En deltävling är precis vad det låter som.

Där har i också förklaringen till varför Forsberg varit så överlägsen fram till VM. De andra åkarna har helt enkelt en annan säsongsplanering. De blir gladare om de står på pallen i VM.

För Magda verkar det inte spela någon roll. Hon är ju glad jämt. Men för oss som räknar medaljer vore det ju kul om hon någon gång kunde vara bäst när det gäller. Det kommer ju ett OS nästa år där vi behöver guld.

Där tror jag dock att vi kan lita mer till Pernilla Wiberg. "Pillan" är inte typen som jublar för en poängplats, där är det bara guld som glimmar.

Så våga säga sanningen. För en världsetta är ett brons inte bra. Det är OK!

Inga kommentarer: