måndag 16 februari 2009

På middag i Freddan

Det här med smeknamn på orter verkar vara en direkt stockholmsk åkomma. För mina vänner från landet blir alltid lika förvånade när man pratar om ställen i huvudstaden, och kallar dem för annat än vad de i själva verket heter.

Vi tar några exempel

TRÅNKAN

JAKAN

SUMPAN

Det är de enkla med –an på slutet. Omskrivningar för Trångsund, Jakobsberg och Sundbyberg.

Ändå intressant att det saknar logik. Okej att Sundbyberg och Jakobsberg slutar på –berg och är jobbiga och därför får –an i tället. Men då borde inte Trångsund passa in där.

Vi tar några till

MEDIS

SERGEL

SÖS

Typiska innerstadsplatser. Medborgarplatsen, Sergels Torg och Södersjukhuset. Här brister det återigen i logik, för varför har just dessa ansetts som för jobbiga att säga?

Vi har ju Norrmalmstorg, Vasaparken och Tegnerlunden som är mycket krångligare, men som fått behålla sina originalnamn.

Ikväll ska jag på middag hos Tjejblomman. Hon bor i Fredhäll. En del försöker då till ett Freddan av det, men då visar man direkt att man är lantis. Däremot kan man vandra 200 meter och hamna i Krillan. Det vill säga Kristineberg.

Annars har vi ju det där med att svälja stavelser också.

På den tiden jag jobbade på radio var det dödstraff på om man råkade säga Djurgårn. Det skulle vara Djurgården. Hur lätt är det för en inföding som uttalar gator så här:

Fockngagatn = Folkungagatan

Bijalskatn = Birger Jarlsgatan

Vavägen = Valhallavägen

Ni förstår att vi huvudstadbor har väldigt bråttom och mycket att säga. Så vi måste spara tid. Det behöver ni frånlandet inte göra. Därför ska ni heller inte försöka.

Och kom ihåg att man åker inte "tuuuuben" eller "triiicken", man åker Tumbana om man ska uttala det på ståkkåmska.

1 kommentar:

Anonym sa...

Morsan bor i Trångsund. Jag har aldrig hört henne säga "Trånkan". Nu måste jag fråga henne...